Propozycje - Więcej koronek?
Piwonia - Śro 17 Gru, 2014 23:25 Temat postu: Więcej koronek? Jestem nowa i może jeszcze nie do końca orientuję się w tematach, ale wydaje mi się, że przydałby się dział "innych koronek". Bo mamy szydełko, druty, frywolitki i klocki, a przecież koronki nie ograniczają się do tych czterech. Są igłowe, jest makrama renesansowa, teneryfki itd. Ja robię sporo koronek pętelkowych, mogłabym pokazać i prace, i podzielić się doświadczeniami. A może ktoś jeszcze wynajdzie jakiś rodzaj, który dotąd był znany tylko w jakimś zapadłym kącie świata?
elapok - Pią 19 Gru, 2014 13:14
Myślę, ze możesz założyć taki temat, sama chętnie bym skorzystała z twoich porad
Piwonia - Pią 19 Gru, 2014 16:40
Sam temat koronek pętelkowych już jest, i to od dosyć dawna. Problem w tym, że z braku odpowiedniego miejsca wrzucony jest do działu "Inne". Moim zdaniem warto by zrobić cały dział innych koronek, a może koronek igłowych, bo nie wiem, czy będą jeszcze jakieś dalsze. Igłowych jest kilka rodzajów. Jest koronka wenecka, makrama szydełkowa (kontur z szydełkowego sznurka, naszyty na podkład i wypełniany igłą), jest włoskie puncetto, teneryfka w kilku odmianach, no i koronka pętelkowa. Być może coś jeszcze, bo świat jest wielki i ludzie niejedno wymyślili. A włoskie reticello to sama nie wiem, czy zaliczyć do haftu, czy do koronki, bo tam się robi spore okienka wypełniane igłą...
Zygfryd Smarzyk - Pon 29 Gru, 2014 16:22
Ciekawy pomysł z pokazaniem (i nauczeniem nas) techniki koronek pętelkowych w oddzielnym przedziale jej przeznaczonym.
Odnośnie włoskiego reticello (problem: zaliczyć je do koronki czy do haftu) to przypominam, że słyszałem kiedyś takie zdanie: koronka jest tworzona jak gdyby w powietrzu (rośnie jak liście drzew), natomiast haft wypełnia istniejące miejsca (jak bluszcz obrastający – okrywający – pnie lub mury).
Ponieważ nieczęsto do Marantowego Świata mam możność powracać, składam wszystkim życzenia dobrego nowego roku, bogatego w koronki, hafty i rękodzielnicze cuda.
Zygfryd
Elżbieta P. - Pon 29 Gru, 2014 19:08
i nawzajem Zygfrydzie, dobrego, zdrowego i szczęśliwego Nowego Roku
Piwonia - Śro 31 Gru, 2014 18:34
Nawzajem, wszystkiego dobrego!
|
|
|