To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - co to jest?

vichta - Czw 18 Wrz, 2014 00:05
Temat postu: co to jest?
Idac do pracy mijam takie zarosla, ktore zawsze pieknie pachna. Idac za zapachem probowalam dociec, co to takiego. Rosnie tam kilka roznych krzewow i nie wiedzialam, ktory z nich wydziela ten zapach, bo kwiatow zadnych nie widac. Jak sie juz dobrze wpatrzylam, to znalazlam malutkie kwiatuszki. Dodam, ze zapach jest naprawde bardzo przyjemny, taki zapach goracego letniego wieczoru. Nie jakis ostry i duszacy, tylko relaksujacy i senny i bardzo intensywny, biorac pod uwage wielkosc kwiatow. Liscie sa dlugosci ok. 10 cm, sztywne, ale nie bardzo grube, od spodu srebrne, z wierzchu ciemnozielone, z takim jakby kurzem na wierzchu, ktory przy potarciu dosc latwo schodzi. Kwiatuszki sa prawie niewidoczne, malenkie dlugosci ok. 8 mm, zamkniete takim ostroslupowym czubkiem, koloru brudno-bialego, dosc suche. Krzew ma wysokosc ok. 3 m, ale w tej gestwinie trudno dokladnie dojrzec. Mysle, ze gdyby rosl samotnie, to przypominalby pokrojem bez lub jasmin.
Czy ktos wie, co to za krzew? Zobaczcie sami:

japoneczka01 - Nie 19 Paź, 2014 13:48

Zadałaś taki rebus, że nikt nie potrafi tego rozgryźć - chyba. hmm
AlaJ - Nie 19 Paź, 2014 15:57

japoneczka01 napisał/a:
Zadałaś taki rebus, że nikt nie potrafi tego rozgryźć - chyba. hmm

Ja co gorsza mam wrażenie, ze już też gdzieś tę roślinę widziałam puknąć się
Może jakiś miłośnik-botanik się znajdzie, co w dodatku z klucza do roślin umie korzystać?
Ja już zapomniałam, niestety.

Ampka - Nie 19 Paź, 2014 16:54

Mam koleżankę, która studiuje biologię. Podpytam się, może będzie wiedziała Smile
adamwl - Nie 19 Paź, 2014 19:04

Albo jakiś Oliwnik lub Kwaśnodrzew.
vichta - Nie 19 Paź, 2014 19:13

Cokolwiek to jest, polecam do ogrodu ze wzgledu na zapach. Ciekawe, czy w Polsce nie byloby za zimno dla tej rosliny.
adamwl - Nie 19 Paź, 2014 19:17

Jeśli to któreś z tych dwóch, to oba powinny dać radę w Polsce, pierwsze jako ozdobne ma różne zapachy np. hiacyntów, drugie w odmianie konwaliowej jak nazwa wskazuje pachnie konwaliami.
vichta - Nie 19 Paź, 2014 21:08

Cytat:
Albo jakiś Oliwnik lub Kwaśnodrzew

cool cool
A wiesz, ze to mozliwe. Chyba raczej ten pierwszy, tylko jakas inna odmiana, ktorej Google grafika nie rozpoznaje.

Robisz serwety, skarpety, znasz nazwy krzewow, o ktorych pewnie wiekszosc z nas nigdy nie slyszala... Czym sie jeszcze interesujesz? zebalek

adamwl - Nie 19 Paź, 2014 21:11

Widzę, że bez postu w witamy się nie obejdzie:)