To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Skąd bierzecie inspiracje?

wedelka16 - Sob 26 Lip, 2014 12:19
Temat postu: Skąd bierzecie inspiracje?
Witam

Jestem od niedawna samoukiem szydełkowania i zastanawiam się skąd bierzecie pomysły i wzory. Do tej pory korzystałam z gazetek Diana i oczywiście forum Smile

Podeślijcie jakieś stronki. Znam rosyjskie forum ale niestety nie znam rosyjskiego i nei potrafię jeszcze sama zastosować samego wzoru bez opisu ile oczek itd...

vichta - Sob 26 Lip, 2014 13:25

Trudno tak po prostu "podeslac stronki", jesli nie wiemy, czego konkretnie szukasz. Takich stron sa tysiace...
Nic nie piszesz o sobie, co do tej pory udalo Ci sie wydziergac, czy znasz angielski, niemiecki, francuski, czy moze jestes w stanie poradzic sobie tylko z polskim opisem.
Co chcialabys wydziergac? Narzute, bluzke, serwetke? Takie informacje ulatwilyby odpowiedz.

lucyna112 - Sob 26 Lip, 2014 19:35

http://club.osinka.ru/
i drugi dział od góry cmoknięcie a jakby co to znam rosyjski i służę pomocą love

AlaJ - Sob 26 Lip, 2014 22:12

W dobie internetu wręcz nie wyobrażam sobie, ze moją inspiracją mogłyby być gazetki (z które trzeba płacić niemało) i w których czasem jeden wzór mi się podoba.
Wrzucasz w google np. hasło sukienki na szydełku, albo szydełkowe, zaznaczasz, że chcesz grafikę i możesz latami oglądać i się inspirować.

Grażyna - Nie 27 Lip, 2014 14:12

Wedelka - wystarczy wejść w nasz dział "wzorki i schematy", a tam pełno inspiracji.
wedelka16 - Nie 27 Lip, 2014 22:39

No wiec tak powoli przymierzam się do wklejenia moich wypocinek:), zrobiłam sukieneczkę z bolerkiem dla mojej 3letniej córeczki, bluzeczkę, sukienkę dla siebie, w tej chwili jestem na etapie robienia bolerka dla siebie i córy, stringi tak powolutku próbuje i testuje. Zerkam na osinke ale właśnie tu blokuje mnie język rosyjski jeszcze z angielskim to dam sobie rade ale inne to nie i choć podobają mi się różne pomysły na osince to niestety nie umiem ich rozszyfrować. Wiem wiem że wujek google pomoże ale tak z ciekawości zapytałam czy może akurat macie jakieś stronki z których często korzystacie i są godne polecenia. A co do wzorów i schematów tak jak pisałam jeszcze nie umiem sobie tak przeliczać oczek ile mam zrobić na dany wzór i jak podkroić np pachy póki co robię wszystko na prosto no chyba że mam opis to wówczas wszystko staje sie przejrzyste:)

lucyna112 dzieki za oferowaną pomoc jak coś to sie zgłoszę:)

koteccek00 - Pon 28 Lip, 2014 17:14

Ja tez nie umiem przeliczyć oczek. Poprostu robię na oko, pruje, zmieniam szydełko aż mi wyjdzie właściwy rozmiar.
Właśnie zaczęłam ażurowy sweterek, 3 razy zaczynałam i w końcu pasuje.
U mnie jeszcze gorzej bo nie mam tych samych wloczek, a rozmiary szydełka są inne.
Wzór na sweterek znalazłam w gazetce, ale zachciało mi sie go zrobic jak zobaczyłam zdjecia na internecie. Jak zwykle natchnienia przychodzą z internetu.

vichta - Pon 28 Lip, 2014 19:11

Wedelka, tutaj jest swietnie pokazane, jak sobie poradzic ze wszelkimi podkrojami we wzorach szydelkowych:
http://www.360doc.com/con...265272863.shtml (troszke przed polowa strony)
Ja robie juz od wielu lat, ale podkrojow tez nie lubie.

wedelka16 - Wto 29 Lip, 2014 22:20

vichta dziękuję za poradnik choć jest w krzaczkowatym języku obrazki są bardzo czytelne i jeśli chodzi o podkroje to naprawdę fajnie obrazowo jest to pokazane

Dziękuję dziewczyny na wskazówki jak tylko znajdę chwilkę powklejam swoje dzieła:).

Pozdrawiam was świetne dziergarki:)