Problemy, pytania - [ dziewiarstwo] Pytanie o rodzaj włóczki
dorota1225 - Nie 06 Lip, 2014 22:36 Temat postu: [ dziewiarstwo] Pytanie o rodzaj włóczki Witam. Mam pytanie dostałam w prezencie cały worek włóczek. Jednak znalazłam taki skarb. NIe wiem co to za rodzaj i co mozna z tego zrobić.
Z góry dziekuje za odp...
vichta - Nie 06 Lip, 2014 23:59
PRL-owski stilon! Ale zabytek
Chyba najczesciej byl wykorzystywany do robienia domowych kapci, takich "kierpcuszkow".
Ale moja sasiadka kupowala derme, wykrawala czesci na torby. Potem na brzegach tych kawalkow wycinala otwory specjalnym dziurkaczem.
Te otworki sluzyly do obrabiania czesci szydelkiem, wlasnie tym stilonem. Potem ja laczyla. Robila tego sporo. Miala na nie niezly zbyt.
Torebki na ramie i takie "porzadne" na zakupy (kiedys nie bylo foliowek).
Eh... W tamtych czasach wiele rzeczy cieszylo...
we_st - Pon 07 Lip, 2014 00:48
Moja mama robiła z tego na "widełkach" poduszki, torby i narzuty na krzesła, fotele i takie tam
malagosia4 - Pon 07 Lip, 2014 01:14
Jak byś nie potrzebowała tej włóczki to ja jestem chętna na nią bo ja robię charytatywnie dużo rzecz
zamia - Pon 07 Lip, 2014 06:35
Ja też dostałam tę włóczkę i robię paputki. Bardzo dobrze się w nich chodzi.
mala100gosia - Pon 07 Lip, 2014 16:23
ja lubię z niej robić torebki
vichta - Wto 08 Lip, 2014 08:10
Przypomniało mi się jeszcze, że moi kuzyni robili z tego serwetki. Mieli taką szesciokatna, drewniana ramę. Na każdej listwie nabite były rzędy gwozdzikow. Na tę gwoździki naciagali stilon po przekątnej w trzech kierunkach. Potem kordonkiem przewiazywali stilon w miejscach, gdzie nitki się krzyzowaly. Prace wykonywali po lewej stronie. Po skończeniu rozcinali nitki na gwozdzikach i zdejmowali serwetke, która natychmiast się kurczyla i to mocno. Dzięki temu całość stawała się bardzo puszysta. Po prawej stronie wychodziły takie szescioramienne gwiazdki- kwiatuszki. Całość wykonywana była w kolorach, wiec można było uzyskać różne wzory.
Może ktoś pamięta taka technikę?
weronika5810 - Wto 08 Lip, 2014 08:16
Ja pamiętam zdajsie mam gdzieś taką małą bo sama robiłam muszę poszukać
elcja27 - Wto 08 Lip, 2014 09:57
A ja mam jeszcze gdzieś na strychu taka ramkę, zresztą te serwetki robiłyśmy z mam z różnych włóczek, nie tylko ze stilonu i w rożnych kształtach. Fajne to było- szybkie i łatwe.
Krakowianka - Śro 09 Lip, 2014 20:05
a to ciekawe macie może jakieś zdjęcie takiej pracy? nie znam tego sposobu
zamia - Śro 09 Lip, 2014 20:27
Proszę bardzo
http://manualni.pl/serwetki-robione-na-ramce/
vichta - Śro 09 Lip, 2014 20:49
O! O! O! Wlasnie takie, jak ta blekitno-fioletowa z manualni.pl.
Takie serwetki mozna tez robic na kwadratowej ramie, ale szesciokatne sa ladniejsze.
Wazne jest, zeby wloczka byla puszysta, a supelki mocno zwiazane. Wtedy te kwiatuszki ladniej wychodza.
Ala z Byczyny - Pią 11 Lip, 2014 15:56
Ojej, zupełnie tego nie znałam! Jakie to forum twórcze.. dziękuję Wam za kolejną ciekawostkę
Krakowianka - Sob 12 Lip, 2014 13:12
też dziękuje, fajne....... nie znałam tej metody
|
|
|