Porady, pytania - klej Vicol
Dżastii - Nie 01 Cze, 2014 15:43 Temat postu: klej Vicol Witam.
Mam takie dosyć dziwne pytanie. Czy ktoś z Was używa do Decoupage kleju vicol? Takiego:
Zastanawiam się czy rozpuszcza się go w wodzie? Specjalistyczny klej do decoupage zakupiony jakiś czas temu jest stosunkowo rzadki i przez to chyba lepiej przesiąka serwetkę podczas klejenia. Dodatkowo vicol nie jest w 100% przezroczysty. Nie wiem czy da sie temu jakoś zaradzić? Specjalstyczne kleje są drogie ;/
niezapominajka - Nie 01 Cze, 2014 17:31
Próbowałam używać Vikolu, nie takiego jak na zdjęciu ale też Vikolu. Nierozcieńczony jest zdecydowanie za gesty do serwetek. Przy rozcieńczaniu dużym problemem okazało się trafienie w idealną gęstość. Za rzadkim też źle się kleiło. Po kilku próbach wróciłam do kleju do decoupage. Ogólnie nie polecam, szczególnie osobom początkującym.
krzysia551 - Nie 01 Cze, 2014 18:25
jak kleje wikolem 1:1 i jak na razie nie miałam problemów, wydaje mi się ze jego gestośc jest ok
Dżastii - Pon 02 Cze, 2014 14:35
| krzysia551 napisał/a: | | jak kleje wikolem 1:1 i jak na razie nie miałam problemów, wydaje mi się ze jego gestośc jest ok |
Rozumiem że to sa proporcje w jakich rozcieńczasz? Oczywiście udało mi się użyć go nie rozcieńczając i nie rozrywając serwetki, ale mam takie dziwne odczucie że jest zbyt gęsty bez rozcieńczenia. Może dlatego że do decoupage do tej pory używałam tylko tego specjalistycznego kleju;/
Możesz podrzucić którego wikolu używasz? Zauważyłam że jest ich kilka...
niezapominajka, dziękuję za opinię. Mam jednak nadzieję że znajdę zastosowanie dla tego wiaderka
Kręciołek - Wto 03 Cze, 2014 08:45
Ja używałam Vikolu, ale go nie polecam. Była albo za gęsty albo po rozcieńczeniu serwetka mi się rozrywała.
Profesjonalny klej do decoupage nie ma porównania do niego.
alutka171 - Śro 04 Cze, 2014 01:54
Wydaje mi się że pół na pół to za duże rozcieńczenie. Dawno nie robiłam nic decu ale moja nauczycielka uczyła, ze powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. A tak w ogóle to serwetki świetnie klei się na lakier. Ja przynajmniej kleiłam lakierem
Dżastii - Śro 04 Cze, 2014 07:36
Kręciołek, alutka171, dziękuję za opinie. Też zauważyłam, że profesjonalny klej nie ma porównania ze wszelkimi innymi. Niestety chyba na tym nie uda mi się zaoszczędzić. Ciężko jest zaoszczędzić w tej technice
| alutka171 napisał/a: | | A tak w ogóle to serwetki świetnie klei się na lakier. Ja przynajmniej kleiłam lakierem |
Spróbuję
A tak kontynuując temat Decoupage i oszczędzania... Czy ktoś z Was może podzielić się opinia na temat preparatów jednoskładnikowych do spękań? Do tej pory używałam z firmy Stamperia i jak na razie to jedyny naprawdę działający. Taki:
Miałam też nieprzyjemność zakupić i korzystać z takiego preparatu:
nie polecam. W ogóle nie chce pękać. Zmarnowałam tylko materiał i pieniążki.
Macie może jakieś preparaty godne polecenia?
Zastanawiałam się też nad zakupem większej pojemności w sklepie budowlanym, np taki:
lub taki:
Co o tym myślicie?
niezapominajka - Śro 04 Cze, 2014 09:17
Najczęściej używam Heritage i Perfetto. Z jednoskładnikowymi preparatami do spękań tych firm nigdy nie miałam problemów. Preparatów z budowlanego nie znam.Sama jestem ciekawa opinii. Kupując sprawdź, jak długo po otwarciu opakowania, preparat zachowuje swoje właściwości. Ja litrowego opakowania chyba nie zużyłabym w ciągu roku.
Dżastii - Śro 04 Cze, 2014 10:11
niezapominajka, dzięki za podpowiedź Wyglądają na trochę tańsze niż Stamperia, ale to jeszcze sprawdzę
Na pewno sprawdzę. Przy moich planach myślę że taki litr nie byłby problemem
nula - Nie 13 Lip, 2014 19:16
dopiero teraz tu trafiłam ...
jednoskładnikowego używam takiego
http://www.artphorma.pl/p...100-ml-123.html
w stacjonarnym sklepie płacę ok. 10 zł
szczerze mówiąc nie mam zamiaru wypróbowywać nic innego, z tego jestem bardzo zadowolona
|
|
|