Problemy, pytania - a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :)
abulska - Śro 14 Maj, 2014 14:07 Temat postu: a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :) Mile
juz dawno probowalam wykonac chuste z zalaczonego wzoru - niestety nie poradzilam sobie. Czy ktoras z Was popdowiedzialaby mi jak ja wykonac? Robiona jest od góry a potem są ujmowane oczka - ja niestety nie poradze sobie z tym
za pomoc bede wdzieczna.
Aldona
chesseva - Śro 14 Maj, 2014 15:53
Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania.
joana - Śro 14 Maj, 2014 16:15
abulska, Ja robie odwrotnie. Zaczynam od zrobienia łańcuszka z 5 oczek, który zamykam ocz.ścisłym. W kółko wrabiam 1 słupek 2 oczka łańcuszka 1 słupek. Odwracam robótkę i zamiast pierwszego słupka robię 3 oczka łańcuszka 6 słupków i znowu 1 słupek na zakończenie rzędu. Odwracasz robótkę i dalej wg schematu. Tym sposobem robisz wielkość chusty taka jaka chcesz lub ile włóczki starczy. Myślę, że poradzisz sobie. Powodzenia.
abulska - Śro 14 Maj, 2014 16:29
| chesseva napisał/a: | Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania. |
dziękuję pokombinuje w domu:) tylko nie wiem ile mam nabrac oczek tak zeby raport powtarzac...czy ilosc oczek ma byc wielokrotnoscia raportu + poczatek i koniec oczek ze schematu? i jak powtarzac raport po raporcie...ech....
MagdaSL - Śro 14 Maj, 2014 17:56
Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki.
chesseva - Śro 14 Maj, 2014 20:53
Moim zdaniem na zdjęciu jest 12 raportów, czyli 360(+3 na słupek) oczek łańcuszka, ale to coś ogromnego, można się zgubić tysiąc razy. Dziewczyny dobrze radzą, żeby robić na odwrót, jakby od góry i dodawać oczka.
abulska - Czw 15 Maj, 2014 09:21
| MagdaSL napisał/a: | Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki. |
Bardzo dziękuję - czy jesli chce robic od dolu (chusta ma sie rozszerzac w gore) to po prostu odwrocic sobie schemat i robic wg niego? - wiem zadaje trywialne pytania - nauczylam sie czytac schematy i bez tego ani rusz..
bogusia1255 - Czw 15 Maj, 2014 09:33
jeśli chcesz robić od dołu zacznij tak jak napisała joana dalej według schematu.
abulska - Pon 26 Maj, 2014 13:08 Temat postu: Dziekuje!!! Dziekuje za pomoc i wiare w moje mozliwosci. Zrobilam od dolu - tak jak pisala Joanna Zalaczam efekt mojej dotychczasowej pracy
Dziękuję
Frida - Pon 26 Maj, 2014 13:17
No, pięknie, zapowiada się bardzo ładna chusta. Gratuluję!
chesseva - Pon 26 Maj, 2014 14:26
Fajne! I możesz przerwać, kiedy Ci wygodnie.
MagdaSL - Wto 27 Maj, 2014 08:32
Wielkie , trzeba więcej wiary w siebie, chusta super.
|
|
|