Problemy, pytania - [ szydełkowanie] Pomoc przy dzierganiu kocyka
nataliaignas - Sob 12 Kwi, 2014 20:51 Temat postu: [ szydełkowanie] Pomoc przy dzierganiu kocyka Witam;)
Jestem poczatkujaca, tak wlasciwie to szydelko mam poraz pierwszy w reku. Bardzo chce zrobic synkowi kocyk. Poszukalam w internecie i znalazlam kwadraciki "babuni' zaczelam je robic takie malutkie, polaczylam je w wieksze kwadraty (zalczam zdjecia). Wymyslilam sobie ze u gory zrobie taki pas z niskich polslupkow zeby wyszyc na nim imie synka Ignacy. I mam problem po pierwsze jaka dlugi ma byc ten pas bym pozniej to zgrabnie polaczyla no i jak to mam polaczyc. Jeden kwadrat ma dlugosc 83 oczek, lacze je po 3 wiec 83x3, wiec zaczelam robic lancuszek oczek i tak przylozylam do mojego kocyka i okazalo sie ze lancuszek jest duzo dluzszy. Dodam tez ze mam inna wloczke, dokupilam bo mi zabraklo i niestety ta nowa jest ciup grupsza, wiec pewnie to jest powod dluzszego lancuszka. Ta nowa wloczka polaczylam te duze kwadraty.
Moje pytanie czy jak to polacze oczko w oczko bedzie to wygladc zle? (kwadraty z pasem u gory)jestem totalna nowicjuszka, prosze o wskazowki. Mam nadzieje ze wytlumaczylam to dosc logicznie. Prosze o odpowiedz pozdrawiam Natalia
ps. czy to noramlne ze kocyk u brzegow lekko jest falowany? czy po praniu to sie wyrowna
[URL=http://www.fotosik.pl
nataliaignas - Sob 12 Kwi, 2014 21:26
http://carinascraftblog.w...g-tutorial.html
robie taki kocyk i poprostu chciala bym u gory zrobic pas by wyszyc napis. wiem ze dla niekotrych moze to byc latwe ale ja dopiero sie ucze ;P)
Krakowianka - Sob 12 Kwi, 2014 22:08
jak na pierwszy raz radzisz sobie nieźle a co do pasa to ja bym dołączyła nitkę do kocyka i robiła pas w górę półsłupkami na potrzebną wysokość , zwróć uwagę robiąc pierwszy rząd może nie trzeba będzie wbijać półsłupka w każde oczko poprzedniego rzędu ze względu na jak piszesz grubszą włóczkę by robótka się nie falowała
nataliaignas - Nie 13 Kwi, 2014 10:10
Dziekuje za pochwale i dziekuje za rade zrobilam pierwszy rzad polslupkow krotkich 1,1 odstep,1,1odstep itd i wyszlo super;)) teraz tylko poczekam az maz wroci by zajac sie synkiem i do dziela. Moj maly szkrab bardzo sie rwie by mi pomoc he ale wiecej z tego szkody. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
|
|
|