To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Serwetniki wzory schematy

kats39 - Pią 28 Mar, 2014 09:07
Temat postu: Serwetniki wzory schematy
Czy posiada ktoś wzory, schematy na Serwetniki? proszę o pomoc.
alutka171 - Śro 02 Kwi, 2014 01:55

wystarczy w google grafika wpisać to co tu napisałaś i całe mnóstwo wyskoczy
na początek może to
https://picasaweb.google.com/zosia32

W tym dziale również są pod tytułem "ozdoby naszego domu" Wink

ania_b - Śro 02 Kwi, 2014 07:05

Serwetniki, nie serwetki. kats39, a powiedz dokładniej, o co ci chodzi. Bo ja mam w głowie różne wizje serwetników. Opisz to, czego szukasz.
kats39 - Śro 02 Kwi, 2014 07:43

ania_b napisał/a:
Serwetniki, nie serwetki. kats39, a powiedz dokładniej, o co ci chodzi. Bo ja mam w głowie różne wizje serwetników. Opisz to, czego szukasz.

Anula171 przecież napisałam w tytule Serwetniki. chodzi mi o takie "stojaki" na serwetki papierowe. robione na szydełku z kordonka.

ania_b - Śro 02 Kwi, 2014 11:32

Rozumiem. Jednak, żeby to trzymało formę, musisz usztywnić na amen, np. powerpolem (czy innym super usztywniaczem do tkanin) W takim razie możesz wziąć jakikolwiek wzór tworzący kółko, kwadrat, choćby wzór na serwetkę (odpowiednią wielkością). Żeby powstał z niej serwetnik, usztywniasz ją na amen np. na książce (na grzbiecie książki) i już masz serwetnik.

O, zobacz tutaj serwetnik z metalu. A teraz wyobraź sobie że to usztywniona w takim kształcie serwetka.

stonesik - Śro 02 Kwi, 2014 11:46

serwetnik - może o tego rodzaju dziergadło Ci chodziło bye
alutka171 - Śro 02 Kwi, 2014 14:45

Przepraszam ale widać podwójne oczy nie zawsze wystarczą Wink a to była nocka
Ja zrobiłaby serwetkę kwadratową lub okrągłą usztywniła w lukrze (cukier i woda 1:1), a uformowała na jakiejś puszce prostokątnej lub kartoniku owiniętych folią tak żeby z obu stron zwisało tyle samo. Kwadrat złożony po przekątnej rogami w dół. Po wyschnięciu odwracamy i mamy serwetnik
Stonesik to co pokazałaś to jest chustecznik nie serwetnik Wink

No tak właściwie napisałam dokładnie to co ania_b Wink

kats39 - Śro 02 Kwi, 2014 17:23

Super pomysły:) tak właśnie zrobię:) Stonesik nie o ti mi chodziło ale w planach mam także chustecznik. także dziękuję również tobie. piękny ten twój chustecznik
stonesik - Śro 02 Kwi, 2014 18:18

kats39, chustecznik nie mój wesoło mi tylko Aurelii - dla mnie to mistrzyni prostoty i minimalizmu. A wszystko co robi jest urocze!