To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Ile czasu zajmuje Wam dzierganie filetem?

Ala z Byczyny - Śro 05 Lut, 2014 22:29
Temat postu: Ile czasu zajmuje Wam dzierganie filetem?
Witam,

Pracuję właśnie nad filetowym bieżnikiem z Sabriny 5/2013 - pochwalę się gdy skończę, ale w trakcie pracy postanowiłam przeprowadzić eksperyment i dokładnie przeliczyć ile czasu trwa zrobienie takiej serwetki.

Z filetem sprawa jest łatwa bo wzór jest powtarzalny i można podzielić czas wykonania całości na ilość oczek i w ten sposób wyliczać na przyszłość ze świetną dokładnością ile będzie trwało wykonanie robótki.

Czy któraś z Was to przeliczyła? Jeśli tak, to ile Wam wyszło?

Mi, jako baardzo początkującej szydełkoholiczce, potrzeba średnio aż 10 minut na wykonanie rządka składającego się z 40 oczek - wzięłam pod uwagę parę rzędów i uśredniłam wynik ponieważ rozrzut był od 9 minut na rządkach z większą ilością pustych oczek do nawet 12 minut przy najbardziej napchanych rządach, ale po wzięciu średniej jest to właśnie 10 minut, czyli daje mi to średnio 15 sekund na oczko.

Dużo za dużo oczywiście i dlatego chciałam się dowiedzieć ile zajmuje to profesjonalistkom by wiedzieć do czego dążyć Smile

izetta - Czw 06 Lut, 2014 08:41

Ala z Byczyny, najszybciej robi się puste kratki, to idzie jak burza, niestety pełne wzorki raczej jak krew z nosa.... ja moja firankę na okno , taka do polowy, robiłam jadać 3 x do stolicy i z powrotem i jeszcze na miejscu w kawiarni
siebusania - Pią 07 Lut, 2014 08:54

jak tak z ciekawosci raz liczyłam robiąc obrus o wymiarach 150cm 120cm (wyszedł troszke wiekszy) i jego wykonanie zajeło po zsumowianiu wszytkich godzin 9dni jeden motyw miał 20 rzedów a motywów miałam 9, krateczek w 1 rzedzie ponad 120
Ala z Byczyny - Pią 07 Lut, 2014 23:41

O kurczę.. cieszyłam się dotąd, że siateczki idą migusiem i zdziwiłam się kiedy zaczęłam liczyć czas.. okazuje się, że czas migusiem leciał, ale tylko mi Very Happy Nie takie te kratki wartkie jak myślałam Smile)