Świat włóczek - Grubość włóczki - co znaczy tex?
mrober - Czw 05 Gru, 2013 11:16 Temat postu: Grubość włóczki - co znaczy tex? Czy można w jakiś "matematyczny" sposób przeliczyć grubość włóczki? Już konkretnie piszę o co mi chodzi: Zaczęłam robić szal z Kotka tex110/3 300m/100g w 2 nitki. niestety włóczki mi brakło. Poszłam do pasmanterii z kawałkiem włóczki i dokupiłam,ale Kocurka tex64/3 520m/100g. Jakoś i pani w pasmanterii i ja nie pomyśleliśmy o grubości włóczki tylko skupiłyśmy się na doborze kolorka. Fakt,po wyjściu już na przystanku czekając na autobus zerknęłam na włóczkę i wydawała mi się cieńsza, ale pomyślałam,że moja "próbka" się trochę rozkręciła. Do sklepu nie miałam już czasu wracać, a dziś dotłaczając nową włóczkę widzę różnicę grubości no i to że zamiast kotka mam kocurka. Przerobiłam jeden rząd w dwie nitki i jest cieńsze, dołączyłam 3 cią nitkę i wydaje się być OK. Czy jest jakaś metoda przeliczania grubości włóczki? Czy tylko zostaje metoda namacalna. czy 2 nitki kotka to ta sama grubość co 3 nitki kocurka? Nie znam się na tych oznaczeniach TEX.
Ulka42 - Czw 05 Gru, 2013 11:29
Witaj Benia...
Znalazłam w internecie:
"Zazwyczaj przy zakupie nitki, na banderoli znajdziecie oznaczenie nici w Texach.
Np. 76 tex x 2 lub NTex 71/2. Co to oznacza?
Tex - oznacza stosunek masy nitki do jej długości lub inaczej: jest to liczba oznaczająca masę nitki o długości 1000m wyrażoną w gramach
T[tex]= 1g / 1000m
W zapisie 76 tex x 2:
76 tex - to grubość pojedynczego włókna w nitce
2 - ilość włókien, z których spleciona jest nitka
Im większy numer Tex tym przędza jest grubsza.
- - - - - - - - - - - - - - -
Jednym słowem na podstawie tych zapisów możemy określić:
- długość nici wchodzącej w motek o danej wielkości (wadze)
- ilość włókien, z których została spleciona nitka
- grubość nitki.
Określenie długości nitki w motku
Weźmy np. włóczkę z oznaczeniem: 76 tex x 2
Liczymy:
76×2=152g - co oznacza pełną grubość nitki oraz jej masę w 1000m
1000m/152g=6,57 m/g - tyle metrów nitki przypada na 1 gram włóczki
Czyli:
dla motka 100-gramowego: 6,57m/g x 100g = 657m
dla motka 10-gramowego: 6,57m/g x 10g = 65,7m
Oznacza to, że w motku 100-gramowym powinno być ok.657m. włóczki, odpowiednio w 10gramowym - 65,7metra."
czeremcha - Czw 05 Gru, 2013 11:35
Dla mnie najszybszym i najprostszym sposobem porównania jest miara ilości metrów na 100 g /lub na motek/.
Mrober - 100 g Kotka mierzy 300 metrów, a 100 g Kocurka - 520 metrów. Im krócej, tym włóczka grubsza. Już po tych parametrach widać, że Kocurek jest niemal o połowę cieńszy.
Ania
mrober - Czw 05 Gru, 2013 12:13
No tak, tyle to ja wiem,że kotek grubszy bo mniej metrów ma w 100g niż kocurek. Ale dałaś mi do myślenia. ja robiłam z kotka w 2 nitki czyli miałam swoją grubość włóczki 200g=300m. Teraz dorabiając szal z kocurka (cieńszego) mogę policzyć tak,że 200g to 1040m i podzielić to na 3 (bo robię z 3 nitek) .To daje 346m. Jest jeszcze opcja robic z 4 nitek .Czyli te 1040 m podzielić na 4 i wychodzi 260m. Jak na razie dziergam w 3 nitki. Rożnicy raczej nie widać. Może można też jeszcze coś pokombinować z grubością drutów? Sama sobie jestem winna,że nie zabrałam do sklepu banderoli z wełny,i nitki ale to samo życie.Pewnie nie tylko mnie trafiają się takie wpadki. W zasadzie mam już ponad 2/3 szala zrobione,więc to z kocurka jest już częścią bardziej "dekoracyjną" niż otulającą szyje.
Ulka42 - Czw 05 Gru, 2013 12:19
Podaj numer i kolor Kotka, jesli będę miała, to co podeślę...
mrober - Sob 07 Gru, 2013 15:35
Urszulko dziękuję Ci za skrupulatne wyjaśnienia. Jak pewnie przeczytałaś wyżej poradziłam sobie po swojemu.....i różnicy nie widać choć robię z 3 nitek kocurka. To zresztą szal i na pewno nic nie "podpadnie " przy tym wzorku. Dziękuję Ci serdecznie za propozycję podesłania włóczki,ale naprawdę nie trzeba. Rozbawiła mnie myśl,że pół szala było by rodem z Koszalina..... szalik krótszy niż dzieląca odległość nasze miasta.
A robię ten szalik z fotki,tyle,że muszę zrobić więcej raportów niż na schemacie by osiągnąć długość jak na fotce. Trochę wolno mi idzie, bo od miesiąca pracuję na popołudniową zmianę (nowa praca). Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|