To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Szal "Krople deszczu"

Izabela2834 - Pią 25 Paź, 2013 18:03
Temat postu: Szal "Krople deszczu"

Proszę bardzo o pomoc w rozczytaniu tego schematu. Dochodzę do drugiego rzędu i nie ma pojęcia co z tymi wszystkimi narzutami zrobić. Jakbym nie kombinowała to i tak nie wychodzi

Ada - Sob 26 Paź, 2013 20:38

Ja tego nie robiłam, więc nie mogę się "mądrzyć"
Mam natomiast bardziej wyraźny schemat

Для узора надо набрать число петель кратное 6, плюс 7 петель для симметрии, плюс 2 кромочные (только если честно не знаю, как именно набирать петли, потому что потом узор значительно увеличивается в ширину, даже в мастер-классе это видно). Повторять узор с 1 по 16 ряд
W opisie do tego wzoru:
Należy nabrać ilość oczek podzielną przez 6 + 7 oczek dla symetrii + 2 o. brzegowe. Powtarzać wzór od 1 -16 rzędu.
в 1 ряду, где капелька формируется, вяжется не из 3-х три, а вот так: из трех 1 лиц, 1 изн , 2 накида, 1 изн, 1 лиц. Тогда схемка в МК работает!
W pierwszym rz., gdzie formuje się kropelka, robi się nie z 3 oczek 3, tylko tak: z 3o. 1 prawe, 1 lewe, 2 narzuty, 1 lewe, 1 prawe.

myczka - Nie 27 Paź, 2013 08:00

ja jestem w trakcie produkcji tego szala, bardzo zależało mi na zdobyciu tego wzorku i te stronki schematy nijak sie mają do tego wszystkiego,
w końcu zdecydowałam się kupić wzór na R...y i chyba tydzień zajęło mi tłumaczenie z ang na nasze-ale jestem szczęśliwa...swoje osiągnęłam...
robię włóczką tak jakby tasiemkową bo z odzysku więc nie znam nazwy ...

mniej więcej wygląda to tak...
jeszcze nie blokowane bo robótka w marzeniach ma być mega długim szalem a że ja z racji charakteru mam kilka innych prac na drutach...coś musi czekać...
świetnie się prezentuje pod światło...
http://www.ravelry.com/patterns/library/not-a-drop

Izabela2834 - Nie 27 Paź, 2013 09:49

Ada,właśnie od tego schematu zaczynałam,no i nijak mi nie wychodzi Crying or Very sad Myczka,czy to znaczy,że te schamaty mogę sobie wyrzucić do kosza,że nie da się z nich nic zrobić?Jedyny ratunek to zakupić ten wzór? przykro mi
zamia - Nie 27 Paź, 2013 10:02

Izabela2834 - na tej stronie, którą podałaś, na samym dole jest pokazane jak to zrobić.
myczka - Nie 27 Paź, 2013 10:23

Izabela2834 -tak możesz wyrzucić do kosza, nijak to się ma do całokształtu
zamia-jest pokazane jak robić TYLKO wzmianka o pierwszym rządku który się powtarza a dalej to juz wszystko na domysł
w zakupionym wzorku masz wszystko poparte fotkami jak dokładnie przerabiać kazdy rządek

Ada - Nie 27 Paź, 2013 10:36

Jeśli znasz angielski, to może dyskusja na R.....y Ci pomoże.
Jeszcze mam pytanie; czy Ty robisz próbkę, czy już szal?
Jeśli szal, to ułatwię Ci początek. Należy nabrać bardzo luźno, najlepiej używając 2 złączonych drutów 35 oczek. Musisz zaznaczyć markerem, gdzie masz prawą stronę robótki [PS].
1rz. [PS] - 1p, 1n, [1pp, 2n], powtarzać to co w nawiasie, zakończyć 1pp, 1n, 1p.
1pp to jest podwójne przeciągnięcie /ujęcie 2o/ -1 o zdjąć, 2razem i przeciągnąć przez o zdjęte.
2-8rz - jak 1rz.
Od 9rz. zaczynasz robić kropelki.
9rz. - 1p, 1n, 1pp, 2n [zdjąć 1o bez przerabiania jak prawe, 2razem, ale nie zdejmować z lewego drutu, 2n, znów 2razem na lewym drucie i teraz przeciągnąć 4 otrzymane oczka(=1p, 2n, 1p) przez zdjęte oczko na prawym drucie, 2n, 1pp, 2n], powtórzyć to co [...], zakończyć 1n (nie 2n), 1p.
10rz. [LS] - jak 1
Teraz pionowe linie zaczynają się rozdwajać w miejscach gdzie będą kropelki.
11-13 - jak 1
Dalej musisz radzić sobie sama;

Izabela2834 - Pon 28 Paź, 2013 08:39

Cały czas starałam się robić próbkę,żeby później nie mieć niespodzianek.Ada,to co napisałaś jest bardzo pomocne i jak tylko wrócą mi siły,to podejmę dalszą walkę z tym szalem Smile