Problemy, pytania - niewidoczne ujmowanie oczek
blush - Nie 01 Wrz, 2013 13:40 Temat postu: niewidoczne ujmowanie oczek Witam dziewczyny, robię sweterek na drutach z żyłką bezszwową metodą (chyba tak się to ładnie nazywa) lecz jak chcę ujmować oczka na talię z tyłu to bardzo nie ładnie to wygląda. Włóczka ma jeden kolor i rzuca się to bardzo w oczy. W takim razie jak ujmować oczka by było to nie widoczne a jeśli już to w którym miejscu to robić by było to jak najmniej widoczne. Myślałam, że po bokach ale ciężko mi w tym momencie wymierzyć gdzie dokładnie będzie koniec boku a początek pleców bo chciałam jeszcze ryżem zrobić sobie taki 2 cm około pasek na guziki i dziurki, co też będzie dopiero wiadome jak skończę szkielet roboty by go sobie dokładnie dopasować :/ Teraz to chyba spruję całe do ściągacza bo masakrycznie mi to wyszło. Ujmowałam jak leciało bezmyślnie na środku pleców i porobiły się takie brzydkie skosiki które bardzo widać. HELP !
Ada - Nie 01 Wrz, 2013 14:17
Zazwyczaj tzw. taliowanie robi się po bokach, a nie na środku tyłu i to jeszcze gdzie bądź. Co nie znaczy, że nie można.
Nie da się tego dokładnie opisać, gdzie zrobić ujmowanie, ale najczęściej w opisach jest tak, że szerokość tyłu = szerokości przodu lub przodów w przypadku rozpinanego. Potem dochodzi plisa na guziki i dziurki. Natomiast dla tych z większym biustem lub brzuszkiem robi się przody szersze od tyłu. Sama musisz zdecydować jak robić. Jeśli jesteś osobą szczupłą, to rób taliowanie w odległości 1/4 ilości oczek z obu końców robótki.
Jeśli masz problem, gdzie będą "szwy" boków, to weź sweter, który Ci pasuje i wymierz.
blush - Nie 01 Wrz, 2013 15:10
Dajmy na to, że muszę w jednym rzędzie ująć 8 oczek i mam ustalone, że ujmuję w 2-óch miejscach po bokach (po 4) to będzie też widać :/ A jest jakaś metoda by robić to mniej widocznie niż ja to zrobiłam. Bo sweter ma być gładki dopiero u góry ma być delikatny ażurek.
Ada - Nie 01 Wrz, 2013 19:19
A dlaczego w jednym rzędzie 8 oczek? Nie widzę tego!
blush - Nie 01 Wrz, 2013 21:51
A ile mogę by dobrze wyglądało Twoim zdaniem? teraz przez 3 rzędy po 2 ujmowałam z każdej strony równo w rzędach z pleców potem po jednym z każdej strony hmm i chyba lepiej to wygląda ale robię to w każdym rzędzie prawej strony roboty czy aby nie przesadzam? Bo sweter zaczyna się na wysokości środka bioder i potem mam spore wcięcie w talii i dlatego muszę tyle ująć bo inaczej nie będzie przylegał a włóczka się jeszcze dość rozciąga.
Ada - Nie 01 Wrz, 2013 23:05
Czy Ty ten sweter robisz bez żadnego opisu?
Piszesz o 8 oczkach w jednym rzędzie - nie wiem jak to zrobisz, bo powinnaś ujmować w dwóch miejscach, na linii szwów /tam gdzie łączy się tył z przodami/. I na mój chłopski rozum, aby to w miarę ładnie wyglądało, to w jednym rzędzie można ująć 4 oczka. Np tak: przerabiasz oczka prawego przodu do 3 oczek przed linią szwu [LS], 2p razem, 1p, [LS], 1p, 2p razem, oczka tyłu, do 3o przed LS, 2razem, 1p, [LS], 1p, 2razem, oczka lewego przodu.
Ja mam duże doświadczenie w robótkowaniu, ale bez opisu lub rozrysowanego schematu, ew. bez próbek za sweter bym się nie zabrała.
Może skorzystasz z tego schematu co podała Grażyna:
http://maranciaki.pl/foru...highlight=darcy
Tam widać jak należy taliować pod pachami [LS].
blush - Wto 03 Wrz, 2013 09:12
Ado bardzo dziękuję No ja mam tę fobię, że zawsze robię bez opisu (wymyślam sobie sama sweterki) a problemy są głównie z braków w technice (wiedzy). Wszystko wykonuję na oko i zazwyczaj wychodzi to co chcę po kilku przeróbkach Jak robię próbkę ściegu to zawsze coś wychodzi za duże i to ogromnie za duże . Zabieram się za twój link bo widzę, że tam też jest takie mocne wcięcie
|
|
|