To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Niezrozumiałe dla mnie określenie w opisie

oliwia - Sob 23 Mar, 2013 17:22
Temat postu: Niezrozumiałe dla mnie określenie w opisie
I znowu ja z prośbą o pomoc. Ćwiczę się w robieniu szydełkiem na wzorze z DROPSa i utknęłam na wyrażeniu które jest dla mnie niezrozumiałe:
OKR. 8: 1 oś w każde oś – w tym samym czasie, równomiernie dodać 4-6-8 oś = 46-48-50 oś.
nie bardzo rozumiem o co tu chodzi?że mam dodać najpierw 4 oczka ścisłe w 46 oczku ścisłym, potem 6 oczek ścisłych w 48 oczku ścisłym itd? Dla mnie to raczej awykonalne więc podejrzewam, że chodzi o coś innego.
I jeszcze nie bardzo rozumiem skrótu: przer.
Bo chyba anie chodzi tu o przerwanie robótki. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie

Ula_K - Sob 23 Mar, 2013 17:51

Oliwia nie moglam sie powstrzymac,zeby nie napisac.czytajac Twoja prosbe. Chcialoby sie powiedzic "badz modry i pisz wiersze" Jesli chcesz pomocy to zalacz link do wzoru,ktory robisz a nie podawaj jednego zdania,ktore jest wyrwane z kontekstu. Podejrzewam,ze robisz z opisu...wiec aby wiedziec o co chodzi trzeba przeczytac prawie caly opis a na pewno zobaczyc model. Te oczka 46,48,50 to moga dotyczych 3 rozmiarow ..ale trudno ci pomoc nie wiedzac co robisz.
czeremcha - Sob 23 Mar, 2013 18:03

Jedno oczko ścisłe w każde oczko ścisłe, równomiernie dodając w tym samym rzędzie np. 6 oczek ścisłych /zależy od rozmiaru/. Jak obliczyć to "równomiernie"? Dzieląc liczbę oczek przez 6 i zaokrąglając wynik do liczby całkowitej.

Liczby na końcu oznaczają, ile oczek ma mieć robótka po przerobieniu tego rzędu.

4-6-8 oznacza ilość oczek dla danego rozmiaru. Jeśli wzór jest dla rozmiarów s/l/m - to robiąc rozmiar s dodajesz 4, rozmiar m - 6, a rozmiar l - 8 oczek.

To samo się tyczy ilości oczek po przerobieniu rzędu - zależnie od rozmiaru ma być 45, 48 albo 50.

Ania

oliwia - Sob 23 Mar, 2013 20:09

Aniu-dzięki serdeczne.
Ula-pewnie, ze jestem głąb. Nawet na myśl mi nie przyszło, żeby dodać link-wydawało mi się że są to standardowe określenia i jak ktoś się w tym grzebie już od jakiegoś czasu to ma o tym pojęcie i stąd moje pytanie bez linka. Ale potrafię się uczyć na swoich błędach-i następne pytanie będzie na pewno z linkiem.
Obu Wam w każdym razie dziękuję, za odpowiedź