Maszyny do szycia - Maszyna przemysłowa czy Elna
Anonymous - Śro 08 Mar, 2006 00:37 Temat postu: Maszyna przemysłowa czy Elna Niedawno pytałąm Was o overloci , kupiłam szwajcarskiej firmy Elna .
Teraz okazało się że moja maszyna Łucznik nie radzi sobie z przeszywaniem grubszych materiałów , a ponieważ zaczęłam szyć w domu duże ilości ubranek dziecięcych zastanawiam się nad kupnem maszyny . Dużo czytałam o maszynach Elna .
Czy jednak mam kupić maszynę przemysłową , czy wybrać inną ale z wieloma różnymi możliwościami .
Zależy mi aby ta maszyna szyła dobrze nie tylko tkaniny cieńsze ,ale przede wszystkim aby radziła sobie z grubymi materiałami typu dżins lub sztruks ?(kilka warstw ).
Czy ktoś może mi poradzić ?
maiko - Śro 08 Mar, 2006 08:52
Jesli masz mozliwośc kupienia prawdziwej przemysłowej maszyny w rozsadnej cenie to napewno była by to dobra inwestycja zwłaszcza jesli bedziesz szyc równiez wtedy gdy maleństwo dla którego szyjesz podrośnie. Pracowałam na starych (z lat 50tych) Elnach i chodziły jak złoto mimo ze miały swoje lata i były w częstym urzyciu.
Ja swoim łucznikem szyłam grube materiały ale stare łuczniki maja swoje humory i charakterki. W jaki dokładnie sposób twuj "nieradzi sobie". Jeśli igła łamie sie lub nie chce przejść to może jest za cienka, w sprzedarzy są specjalne igły do jeansu (widziałam je sprzedawane z igłami do skóry i nie były wcale droższe od zwykłych). Jeśli maszyna nie może "uciągnać" materiału tomoże być kwestja przeczyszczenia tych małych zabków które sa pod stopką. Mam nadzieje ze znajdziesz wyjście z sytuacji.
aniaso4 - Pon 15 Maj, 2006 13:09
Szyłam kilka lat na różnych overlockach,ale najlepsze według mnie to yukki,oczywiście przemysłowe,w domu mam overlock zwykły 3-nitkowy,ale fakycznie grubszych materiałów nie lubi pobierać,trzeba bardzo delikatnie,nie można szarpać,po prostu "wyczuć" maszynę.Jednak przemysłowe są ponad wszystko najlepsze.I to, co pisze Maiko,ważne jest dobrać igłę oraz nici!!!
|
|
|