To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] Problem z gwiazdką

Procella - Śro 28 Lis, 2012 09:02
Temat postu: [szydełko] Problem z gwiazdką
Witam po długiej przerwie cmoknięcie

Ostatnio z różnych powodów niestety nie szydełkuję za wiele, ale jak zwykle o tej porze chciałam zrobić chociaż kilka nowych gwiazdek. Znalazłam ładny nowy wzór, ale mam z nim pewien problem.

Gwiazdka wygląda tak:
http://xfree.hu/kep_show....03545&aid=90710

Chodzi mi o te "oczka" w ramionach gwiazdki. Wiem, że one wszystkie są jednym rzędem, ale jak to zrobić? Mieszają mi w głowie te "poziome" słupki, z "trójkami" problemu nie ma. Czy ktoś może mi coś doradzić?

czeremcha - Śro 28 Lis, 2012 09:46

"Trójki" stoją jedna na drugiej. Po skończeniu pęczka z trzech słupków podwójnie nawijanych robi się oczka łańcuszka i dwa słupki wkłuwane w nasadę łańcuszka. To wiesz Wink Po trzeciej takiej "trójce" zanim zaczniesz następną - robisz słupek wkłuwany w nasadę między trójkę drugą a pierwszą, i znów zaczynasz łańcuszek. Po czwartej - słupek w nasadę pierwszej trójki. Potem pęczek z trzech słupków podwójnie nawijanych, 7 o.ł., 1 sł.podw.naw. i tak dalej.

Ania

Procella - Śro 28 Lis, 2012 10:18

Na razie ten opis wygląda strasznie Wink Ale później spróbuję to zrobić i zobaczę, czy działa Smile Dzięki.
Kelmuska - Śro 28 Lis, 2012 10:29

Procella, z doświadczenia wiem, że opisy niejednokrotnie wyglądają strasznie, a jak weźmiesz szydełko i zaczniesz robić, to doznajesz olśnienia uklon
Procella - Śro 28 Lis, 2012 12:37

Wiem, zwłaszcza że w ogóle z opisami nie jestem w najlepszych stosunkach. Ale już chyba wiem, jak się za to zabrać Smile
romualda - Sob 01 Gru, 2012 14:32

Procella, jak postępy, czy może masz już gotową?
Ja utknęłam przy okrążeniu 4
czy to są wszystkie podwójne słupki?

jolajka - Sob 01 Gru, 2012 17:06

romualda, tu dobrze widać, robiłam, tam są 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 czyli 3 to potrójne, a 2 to podwójne
http://www.liveinternet.r.../post196335251/

romualda - Sob 01 Gru, 2012 17:12

jolajka, punkcik poleciał- link jest wspaniały, takie przejrzyste prace cmoknięcie