Ciasta, desery - Jakie ciasto dla dzieciaczków
Runa - Pon 12 Lis, 2012 19:17 Temat postu: Jakie ciasto dla dzieciaczków Zostałam przez męża wrobiona do przygotowania ciasta na pasowanie dla przedszkolaków. Myślę co by tu zrobić co byo smakowało dzieciakom i było równcześnie smaczne. Myślałam o ptasim mleczku ale może macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
beti9 - Pon 12 Lis, 2012 20:39
Runa, może ciasto o nazwie SHREK, jest kolorowe, smaczne i fajnie wygląda. W sam raz dla dzieci.
Podaję przykładowy przepis
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43174.html
albo taki BARBIE, są to podobne przepisy:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe67336.html
Tylko nie wiem czy chcesz taki szybki przepis czy bardziej pracochłonny.
Jak moje dzieci były małe to wymyślałam co chwilę coś, teraz już urosły i inaczej piekę
Pozdrawiam
Runa - Pon 12 Lis, 2012 20:52
Shreka znam, fakt dobre ciacho i z ciastkami
Wolę cos prostszego niż bardzij pracochłonnego.
Moja córka nie przepada za ciastami więc nie wiem co dzieci lubią :/
Naavy2000 - Pon 12 Lis, 2012 23:38
Istnieje takie nie-całkiem-ptasie-mleczko, które dzieci bardzo lubią: pieczemy cienki biszkopt na spód (lub kruszymy gotowe biszkopty), rozpuszczamy osobno trzy galaretki w trzech kontrastowych kolorach, każdą w ok. 1/2 szklanki wody, po czym do każdej dodajemy puszkę niesłodzonego mleka skondensowanego i mieszamy dokładnie. Wylewamy je kolejno na biszkopt, każdą po zastygnięciu poprzedniej warstwy, dekorujemy wedle humoru (owoce, czwarta galaretka - tym razem na wodzie - zastygnięta i pokrojona na kawałki, kolorowa posypka, i co jeszcze przyjdzie nam do głowy...), przechowujemy w lodówce (jak najkrócej), podajemy chłodne.
Może się przyda
beti9 - Wto 13 Lis, 2012 10:47
A może ciasto marchewkowe ? szybkie i proste.
avante - Wto 13 Lis, 2012 11:03
Wychowawczyni mojej córki z przedszkola mówiła kiedyś, że dzieciaki lubią proste ciasta, bez masy. Ale myślę, że ciasto na pasowanie będą jedli głównie rodzice. Przynajmniej tak było w naszym przedszkolu. Z tego co pamiętam to królują serniczki i szarlotki (takich ciast jest najwięcej). Ja bym na Twoim miejscu piekła ciasto, które już kiedyś robiłam i które było smaczne. Nie kombinowałabym z nowym przepisem. Możesz upiec też muffinki albo jakieś ciasteczka (nie będziesz musiała potem tego kroić - u mnie w przedszkolu trzeba samemu pokroić ciasto, które się przyniosło).
we_st - Wto 13 Lis, 2012 11:03
najlepsze dla przedszkolaków są mufinki
Runa - Wto 13 Lis, 2012 12:57
we_st właśnie myślałam też o mufinkach albo rogalikach. Ale mufinki to chyba raczej jasne z kolorową posypką
avante nowego przepisu się nie boję bo mam zamiar wypróbowac go wczesniej U nas to raczej właśnie dzieci zasiadają do stołu (rodzice przy okazji )
naavy2000 takie wlaśnie ptasie mleczko robie w domu i nawet Alicji smakuje
beti, marchewkowego jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam ale...
Dzięki wszystkim za podpowiedzi
|
|
|