To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady babuni - ubranie zafarbowało kolorem od innego - czy jest na to rada?

Kropla - Czw 01 Lis, 2012 22:46
Temat postu: ubranie zafarbowało kolorem od innego - czy jest na to rada?
Czasem zdarza mi się (albo mężowi) uprać jakąś rzecz z taką, która ją zafarbowała (często mimo, że wcześniej innych rzeczy nie farbowała albo nie zostało to dostrzeżone). Są to najczęściej ubrania różowe i czerwone oraz ostatnio dżinsy (farbują nie tylko inne ubrania, ale też moje nogi, co jest naprawde irytujące - noszę dżinsy od 20 lat, a farbują tylko te, które kupuję od roku, to jakis spisek producentów, czy co?). Czy da się takie ubranko, które zafarbowało od innego w praniu albo przy noszeniu uratować? Np. dziś nieszczęśliwym przypadkiem uprałam jasną spódnicę z bawełny z dżinsami farbująctmi i z kremowej stała sie bladoniebieska i wygląda teraz okropnie.
kabyr - Pią 02 Lis, 2012 10:16
Temat postu: Re: ubranie zafarbowało kolorem od innego - czy jest na to r
DMG napisał/a:
Np. dziś nieszczęśliwym przypadkiem uprałam jasną spódnicę z bawełny z dżinsami farbująctmi i z kremowej stała sie bladoniebieska i wygląda teraz okropnie.

Że dżinsy farbują w praniu albo na nogach to wiadomo nie od dzisiaj
dlatego należy je prać w zestawie z ciemnymi rzeczami,
albo wręcz osobno.
Zestaw jasna spódnica i do tego z bawełny z dżinsami
to nad wyraz nie trafiony duet. przykro mi
Ja spróbowałabym wyprać spódnicę ręcznie
w temperaturze zalecanej przez producenta
dodając do detergentu trochę proszku do pieczenia.
Bez obawy kolor nie zejdzie.
UWAGA: tylko nie mocz tej nieszczęsnej spódnicy tylko wypierz. kazanie

czeremcha - Pią 02 Lis, 2012 10:41

Spróbuj tego:

http://www.ceneo.pl/8737720

Albo tego:

http://www.simplicol.pl/i...emart&Itemid=53

Ania

Grażyna - Sob 03 Lis, 2012 22:22

Myślę, że dla spódnicy ratunku nie ma. Nie raz mi się tak stało i niestety żadne środki nie skutkowały.

Basia - nie dziw się, że jasna spódnica z ciemnymi spodniami została uprana. Czasem zdarza się taki wypadek. Ja segreguję pranie wg kolorów. Mój mąż jednak ma dziwne (czytaj głupie) pomysły, a mianowicie zamiast wrzućić brudy do kosza, to wrzuca do pralki i tym sposobem załatwił mnie i córce sporo jasnych rzeczy, bo nie zauważyłyśmy, że coś siedzi sobie w pralce. A kiedyś uprałam białe rzeczy, w tym również chusteczkę do nosa białą z granatowym paseczkiem. Ten pasek podczas prania zafarbował nam ubrania tak, że wszystkie stały się sine.

nula - Nie 04 Lis, 2012 08:50

Jeżeli nic nie pomoże to zawsze możesz ufarbować spódnicę np. na granatowo wesoło mi
są bardzo fajne farby do farbowania w pralce - właśnie ostatnio farbowałam białe dżinsy na brązowo i wyszło super.

Kropla - Nie 04 Lis, 2012 23:51

Najgorsze, że spódnica była i nadal jest w śliczne niebieskie grochy w kilku odcieniach. Na kremowym tle wyglądały super, na sinym wyglądają tragicznie. Nie chcę jej farbować. póki co szukam jakiegoś odbarwiacza.
olka6628 - Pon 05 Lis, 2012 07:28
Temat postu: odp
Do wybielania białych rzeczy polecam specjalne chusteczki. Wkłada się taką 1 chusteczkę z pofarbowanymi rzeczami do ponownego prania ,i białe rzeczy odzyskują kolor. Zafarbowań nie ma. Chusteczki kupiłam w "Lewiatanie". Wypróbowałam na zafarbowanych koszulkach syna, i wiem, że to działa.
Kropla - Pon 05 Lis, 2012 15:59

Pytałam o takie chusteczki w pobliskim Lewiatanie, ale nie mieli. Kupiłam chusteczki antyfarbujące w rossmanie, ale jest napisane, że one zapobiegają farbowaniu wiec nie wiem, czy zafarbowaną spódnicę odfarbują. Dziś wypróbuję.

EDIT 6.11.2012
Trochę pomogło. Spódnica w świetle dziennym wygląda prawie jak dawniej, w sztucznym trochę sino. Miejscami wybieliła sie lepiej, miejscami trochę słabiej, być może potraktuje ją jeszcze raz praniem. A wyprałam ją razemz dwiema chusteczkami antybarwiącymi (które po praniu były w kolorze dżinsów, a przed białe) oraz dodatkowo do płynu do prania dodałam 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Dzięki za pomoc dziewczyny!