Podstawy - [ szydełkowanie] WYMIARY
Martabln - Nie 26 Sie, 2012 09:27 Temat postu: [ szydełkowanie] WYMIARY Witam
Jestem poczatkujaca i mam prosbe: prosze napiszcie mi dziewczyny, gdzie trzeba sie dokladnie zmierzyc, zeby zrobic bluzke, sweterek, top itd. ...
Ostatnia bluzka, ktora robilam z elementow i laczylam wyszla troszke przy mala, choc wyrysowalam wzor na papierze i myslalam, ze bedzie dobra i musialam dorabiac elementy.
Mam w planach zrobic cos jednym ciagiem i chce uniknac rozczarowania w postaci za malego ubrania, gdy juz bedzie gotowe....
PS zalaczam zdjecie mojej pierwszej pracy(tyl)
Pozdrawiam i z gory dzieki za wszelkie rady!
AlaJ - Nie 26 Sie, 2012 11:14
No jak to debiut, to co będzie dalej?
Martabln - Nie 26 Sie, 2012 13:50
To sie okaze, ale najpierw prosilabym o jakas podpowiedz odnosnie tematu:)
M. - Nie 26 Sie, 2012 16:25
| Martabln napisał/a: | | najpierw prosilabym o jakas podpowiedz odnosnie tematu:) |
to nie jest takie proste, nawet jak masz rozpisany schemat... może się okazać, że robisz ciaśniej, luźniej... weźmiesz grubszą , cieńszą nitkę i to wszystko ma wpływ na rozmiar...
newralgiczne miejsca to biust, dobrze jest rozszerzyć robótkę na wykrój pod pachę jak zrobisz prosto...może zabraknąć cm
trzeba tak dopasować do siebie, żeby w najszerszym miejscu (biust) było ok
popatrz na ten temat... nawet jak znajdziesz kogoś kto robił w Twoim rozmiarze... to niekoniecznie Tobie wyjdzie identycznie to samo ....
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=2993
Grażyna - Nie 26 Sie, 2012 19:49
Mierzysz pas, biust, biodra, długość od pachy w dół i długość samej pachy.
a) najlepszym rozwiązaniem jest narysowanie wykroju bluzki i przykładanie robótki do tego wykroju, a jeśli ci się nie chce zrobić wykroju, to trzeba przykładać robótkę do bluzki, która najlepiej na tobie leży.
b) Jeśli chcesz zrobić od pachy w dół na prosto, to ja podam ci mój sposób - w takich przypadkach mierzę obwód w klatce piersiowej, odejmuję 10cm i dzielę to na dwa. (przód/tył)
c) jeśli masz dużą różnicę między biustem, pasem i biodrami, to niestety trzeba modelować bluzkę. Mierzysz biodra, dziergasz na szerokość bioder, potem zwężasz na pas i powiekszasz na biust. Do tego potrzebny jest wykrój
Martabln - Nie 26 Sie, 2012 21:24
Dzieki za szybkie odpowiedzi!
mala100gosia - Pon 27 Sie, 2012 10:27
ewentualnie w trakcie robótki przykładasz to co robisz do pasującej na ciebie bluzki, ale takiej, która nie ma dodatku elastenu by nie było róznicy
Martabln - Pon 27 Sie, 2012 14:26
mala100gosia, ok dzieki ! Ps . Gosiu, bardzo podobaja mi sie Twoje prace!
mala100gosia - Pon 27 Sie, 2012 22:26
Martabln, nie ma za co dziekuje
|
|
|