Chwalimy się - Buziaczkowe ciuszki
buziaczek - Pią 17 Sie, 2012 15:04 Temat postu: Buziaczkowe ciuszki Na prośbę ciapary otwieram nowy dział- szycie. Zdarza mi się uszyć coś od czasu do czasu i czas najwyższy się pochwalić paroma rzeczami.
Na razie przedstawian spódniczkę zrobiona ze starych spodni:
Jak ją wykonać? Nic trudnego,każda z Was da radę. Potrzebne są zniszczone spodnie, ostre nożyczki, szpilki, maszyna do szycia (można też pozszywać ręcznie). W spodniach trzeba zapiąć zamek i guzik, równiutko rozłożyć na podłodze i obciąć pod kieszeniami, z obu stron tak samo. Ja w tym przypadku obiełam je do szpica bo spodnie były bardzo przetarte na dole pośladków. Zostawiłam 2 cm materiału pod kieszeniami (ok.1 cm na podwinięcie,żeby się niestrzępiło). Z obu nogawek odcięłam na prosto zniszczoną górę krocza i odcięłąm z obu nogawek fragmenty ud( długość zależy od ciebie i spodni, bo trzeba uciąć najdalej nad kolanami gdyż nogawka zregóły zwęża się w tym miejscu). Każdy prostokąt z nogawek rozprówamy na bokach gdzie mają gruby szew, cienki zostawiamy, gdyż będzie pasował do boków górnej części spodni. Do podwiniętej góry spodni przypinamy szpilkami rozcięte nogawki ud, zaczynająć od szwów bocznych aby te się równo pokrywały. Potem przypinamy środek spódniczki. Z regóły jest tak,że z przodu bez problemu można połączyć nogawki na środki ale z tyłu zawsze brakuje na środek spódnicy kawałka materiału. Wtedy wycinamy odpowiedni kawałek z pozostałych części nogawek(od kolan do kostek) i dokładamy go z tyłu spódniczki( widać to na zdjęciu,które przedstawia tył spódniczki-odcinek między dwoma kieszonkami). Przymierzamy na siebie, aby sprawdzić czy nic nie odstaje i równo się układa a potem zszywamy. Na koniec podwijamy dół na odpowiedniej wysokości i podszywamy. W ten sposób można przedłużyć życie swoich ulubionych spodni.
ciapara - Pią 17 Sie, 2012 15:33
Genialny patent. Tak jeszcze spodni nie przerabiałam. Dziękuję za szczegółowy opis.
Uważam, że wspaniale się udała
Kazimiera - Pią 17 Sie, 2012 22:45
Super pomysł i wykonanie
czeremcha - Nie 19 Sie, 2012 11:01
Fajne! Aczkolwiek - trzeba mieć nogi nadające się do mini
Ania
Paillette - Pon 20 Sie, 2012 11:13
Super patent
siebusania - Pon 20 Sie, 2012 11:48
fajna
siebusania - Pon 20 Sie, 2012 12:08
ja już dawno robiłam taką spódniczke ze spodni, nawet zapomniałam, że wogóle co kolwiek szyłam kiedyś.
buziaczek - Pon 01 Paź, 2012 22:35
Tym razem maszyna do szycia poszła w ruch i uszyłam lambrekiny i firanki.Oto one:
Sypialnia:
Te lambrekiny powstały z trzech starych zasłonek,które przerobiłam korzystają z tego wzoru http://www.adieurope.com/node/79
Pokoik Dominiki:
Tu też wykorzystałam starą długą zasłonę i zrobiłąm ją dzięki stronie http://chomikuj.pl/Beti.b...2uki+-+schematy
Pokoik Szymka:
Salon:
Tu kupiłam 3 metry materiału niebieskiego, z tego samego materiału zrobiłam lamówki na panelach i białej części firany.
Do salonu też miałam uszyć lambrekiny ale już niezdążyłam hehehe ale to nic , powstaną niebawem.
kabyr - Pon 01 Paź, 2012 23:20
buziaczek,
ciapara - Wto 02 Paź, 2012 10:26
Mega-fajowe uszytki!!!!
siebusania - Wto 02 Paź, 2012 11:11
buziaczek, super
BeniaJ - Wto 02 Paź, 2012 14:51
buziaczek, fajna spódniczka, chyba też otworzę sobie album w szyciu, czasami też udaje mi sie coś uczyć . dzięki za zachęte
buziaczek - Wto 02 Paź, 2012 15:04
kabyr, ciapara, siebusania, BeniaJ, dziękuję
BeniaJ, -trzeba pokazywać swoje wszystkie prace także i te uszyte
nowok54 - Pon 08 Paź, 2012 20:14
buziaczek suuuuper
beacia-24 - Wto 09 Paź, 2012 12:09
Bosko. Po prostu powiem, że szczekospad zaliczony na przeszło 100%
milamirka - Czw 11 Paź, 2012 18:44
wszystko jest piekne
nowok54 - Czw 11 Paź, 2012 19:03
buziaczek jestem oczarowana Twoimi firankami
lilia - Pią 12 Paź, 2012 11:46
Ojej długo mnie na forum nie było, a tu takie ładne firanki brawo za pomysły i wykonanie
Grażyna - Nie 25 Lis, 2012 17:58
sliczne
mirona68 - Śro 28 Lis, 2012 01:15
Kelmuska - Śro 28 Lis, 2012 07:51
| buziaczek napisał/a: | | Tym razem maszyna do szycia poszła w ruch i uszyłam lambrekiny i firanki |
piękne i bardzo, bardzo w moim guście . Też uwielbiam lambrekiny, bo tak cudownie zdobią wnętrza
buziaczek - Śro 01 Paź, 2014 18:23
Witajcie kobietki mam pytanie fachowe: ile się bierze za uszycie takich zestawów firan ( uszyte przeze mnie firanki z niebieskim lambrekinem i pomarańczowym)? Pytam bo mam chętną osobę na taki zestaw i nie wiem ile policzyć za usługę
|
|
|