To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Przekąski - Bliny danie kuchni ukrainskiej

ciapara - Czw 02 Sie, 2012 21:59
Temat postu: Bliny danie kuchni ukrainskiej
Hej! Ostatnio w Bieszczadach zajadalam sie blinami
Znalazlam przepis w necie i zrobilam w domu wczoraj
Musze go jeszcze udoskonalic. Te co jadlam byly na drozdzach
Czy ktos z Was zna dobry sprawdzony przepis???
Plissss
Jesli nie bede eksperymentowac z tym znalezionym...

karmelek - Czw 02 Sie, 2012 23:12

Muszą być na drożdżach jeśli to mają być bliny. I oryginalnie na mące gryczanej.
ciapara - Pią 03 Sie, 2012 08:31

Ten przepis co mam jest na zwykłej mace.
Znalazlam natomiast inny, który jest własnie na mące gryczanej... gdzie ją w ogóle można dostac????
Co do blin moje ciasto wg przepisu wyrastało 2 godziny, natomiast w moim odczuciu drozdze nie przerobiły się bo po spozyciu, wszystkim odbijało się drożdzami... wiec albo proporcja drozdzy za duza w przepisie, albo dluzej powinno wyrastac...hmmmm

karmelek - Pią 03 Sie, 2012 09:37

http://www.youtube.com/watch?v=VNrO-lW_zCU stąd wszystkiego się dowiesz Smile

ciapara 2 h to chyba za długo Sad

ciapara - Pią 03 Sie, 2012 13:09

No własnie wychodzi na to ze za mało dorastało... nastepnym razem nastawie ciasto i dam mu spokój na dłuzej. Bliny bedziemy jesc bo nam zasmakowały bardzo. Zajadalismy si enimi wraz z domowym dzemikiem jaki zrobiłam z renklod...pychota...

Ps dzieki za linka hopla

Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 13:21

ciapara napisał/a:
Znalazlam natomiast inny, który jest własnie na mące gryczanej... gdzie ją w ogóle można dostac????

mąkę gryczaną można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, także w internecie, ale 500g kosztuje ok. 7-8 zł niestety!!!

ciapara - Pią 03 Sie, 2012 13:24

Kelmuska, no wlasnie w tym linku podaja ze mozna samemu zrobic... Smile z kaszy gryczanej Smile o ile dobrze zrozumiałam Smile
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 13:26

ciapara napisał/a:
z kaszy gryczanej

no to y maki czy kaszy, bo teraz to nic nie wiem

ciapara - Pią 03 Sie, 2012 13:27

Kelmuska, zazaz puszcze jeszcze raz filmik
zrozumialam ze z kaszy gryczanej jak sie zmieli otrzymujemy make gryczana...
Dobrze zrozumialam Smile

Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 13:29

ciapara, OK zrozumiałam, ale mam zaćmienie dzisiaj, a właściwie to od dłuższego czasu przez te upały, dobrze, że dziś zaczęło padać
ciapara - Pią 03 Sie, 2012 13:31

Kelmuska, u mnie gorac... nadal...
czeremcha - Pią 03 Sie, 2012 14:13

ciapara napisał/a:
No własnie wychodzi na to ze za mało dorastało...

Podczas rośnięcia ciasta drożdże się mnożą i robi się ich coraz więcej.

2 godziny to strasznie długo jak na bliny...

Ania

Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 14:20

czeremcha napisał/a:
2 godziny to strasznie długo jak na bliny

chyba nie tylko jak na bliny, może drożdże nie były pierwszej świeżości po prostu.

czeremcha - Pią 03 Sie, 2012 15:34

Piekłam już chleby z przepisów, w których stosuje się 15 g drożdży na 700 g mąki. Taki chleb musi wyrastać 5-6 godzin, a po przerobieniu ciasta - następne 2.

Taki długi czas rośnięcia daje drożdżom czas do namnożenia się, a sam chleb jest bardzo dobry... Myślę, że jakieś znaczenie ma tu fakt, że mąka przez dłuższy niż zwykle czas jest w kontakcie z alkoholem, który jest ubocznym produktem fermentacji drożdżowej Wink

Ania

Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 15:39

czeremcha, a tego to nie wiedziałam, cenna rada, myślę, że dla wielu z nas cmoknięcie
ciapara - Pią 03 Sie, 2012 15:40

W linku który tutaj jest podany Makłowiecz podaje ze ciasto powinno 3 krotnie urosnac... Przepis Makłowicza jest dosc podobny do mojego.
Ja w przepisie miałam 30g drozdzy. Nastepnym razem po prostu wezme mniej drozdzy...moze 20g wystarczy..
W moim przepisie bylo 400g maki... w internecie najgorsze jest to ze jest duzo przepisów i nie wiadomo który jest tak naprawde dobry...

romualda - Sob 04 Sie, 2012 13:18

ciapara, mąkę gryczaną kupisz w markecie typu Polo ...