Nici, nitki i niteczki... - co sądzicie o kordonku Filo di Skozia
Gośka - Sob 26 Maj, 2012 17:31 Temat postu: co sądzicie o kordonku Filo di Skozia znalazłam taki to właśnie kordonek Filo di Skozia na 1126m w 250g czy któraś z niego robiła bluzki lub sukienki - co o nim sądzicie? Gdzieś mi tu na forum wpadła ta nazwa w oko ale nie mogę znaleźć
M. - Sob 26 Maj, 2012 19:01
kiedyś kupiłam dwa duże motki po 250 gram filio (ecri)
(niestety nie wiem co było na banderolach- nie sprawdzałam, czy były z tej samej partii)
nitka z jednego z nich zachowała kolor po praniach ...
a z drugiego wypłowiała, mimo, że wcześniej obydwa kłębki miały jedną barwę,
robiłam serwetkę i końcówkę dorobiłam z tego drugiego kłębka i po upraniu musiałam odpruć, te dorobione z drugiego kłębka ananasy znacznie różniły się kolorem!
do białego koloru nie mam zastrzeżeń, nitka mięsista, miękka , dobra na druty jak i na szydełko
Kelmuska - Sob 26 Maj, 2012 20:04
Gośka ja robiłam z filo Gwiazdę Wostoku (białą) i dziecięcą spódniczkę w online (czarną). I z jedną i z drugą nic się nie stało po praniu sam wyrób nie zmienił też kształtu. Tak jestem zadowolona, że kupiłam na kolejną bluzeczkę też filo tym razem jasnoróżową.
Myślę jednak, że na sukienkę będzie trochę za ciężka, ale to jest tylko moje zdanie.
cobrad - Sob 26 Maj, 2012 22:55
Miałam okazję zobaczyć Filo niedawno, niestety nie wiem jak się zachowuje, natomiast w szoku byłam z powodu wielkości tych motków. One tak duże zawsze są?
Kelmuska - Sob 26 Maj, 2012 23:00
Cobrad ja kupuję w motkach po 100g za 12 zł.
Gośka - Nie 27 Maj, 2012 11:04
Dzięki za wypowiedzi, ale dalej nic nie wiem znalazłam motki 100g/12PLN i 250g/25PLN. Ładny jest brązowy. Ma 450m/100g - Kelmuska piszesz, że może być za ciężka, z kolei Maxi ma 565m i nie wiem czy nie będzie zbyt cienka . Jeszcze pójdę jutro do sklepu ale tam pewnie nic nie będzie (jak zwykle)
kabyr - Nie 27 Maj, 2012 11:10
| Gośka napisał/a: | z kolei Maxi ma 565m i nie wiem czy nie będzie zbyt cienka . |
Gośka ja robię z tej mikrofibry
i uważam, że jest za gruba.
Na moje na taką zwiewną sukienkę
powinien być kordonek ok 800 m w 100 gr.
Kelmuska - Nie 27 Maj, 2012 12:01
Gośka ja teraz robię drugą Gwiazdę i kupiłam bawełnę GARDEN 282m/50g. Jest bardzo delikatna i miękka, a w robótce zwiewna i o wiele wydajniejsza. Na sukienkę byłaby rewelacyjna.
Gośka - Nie 27 Maj, 2012 15:11
Kabyr - 800m to straszna cienizna robiłabym chyba ze sto lat
Kelmoska - patrzyłam Garden ale chciałam brązowy a ten kolor co widzę w internecie to jakiś taki nie za bardzo. Jakaś ostatnio zrobiłam się marudna
Gośka - Nie 27 Maj, 2012 15:37
a takie coś znacie ?
http://allegro.pl/kordone...2375764698.html
Orijanna - Nie 27 Maj, 2012 16:03
| kabyr napisał/a: | | Gośka napisał/a: | z kolei Maxi ma 565m i nie wiem czy nie będzie zbyt cienka . |
Gośka ja robię z tej mikrofibry
i uważam, że jest za gruba.
Na moje na taką zwiewną sukienkę
powinien być kordonek ok 800 m w 100 gr. |
też nieśmiało tak sądzę...na zwiewne cienizny zużywam kordonek muzę (830m/100g)
Kelmuska - Pon 28 Maj, 2012 08:35
Gośka zobacz tutaj Bean zrobiła Gwiazdę z brązowego GARDEN, kolor jest ciekawy
http://szydelkobean.blogs.../05/lilie.html.
Jeszcze ten jest fajny http://zamotane.pl/pl/p/C...wy-nr-513/3135, i ten http://niteczka.com.pl/sk...406ace833141c1f
M. - Pon 28 Maj, 2012 08:49
Cable jest za twardy na ubrania...
na serwetki owszem, nitka jest piękna ale sztywna
Gośka - Pon 28 Maj, 2012 10:10
no to szkoda, że sztywny bo kolor faktycznie b.ładny
AlaJ - Czw 05 Lip, 2012 18:01
A ja pomarudzę . Z Maxi Altin Bassak jestem zadowolona jeżeli chodzi o jakość - nitka równa, piękny połysk. Ale... gotowy wyrób taki sznurkowaty trochę. To też wprawdzie zależy od wzoru, bo "gwiazdą" nie jestem zachwycona, ale ananaskami już tak. Maja 8, hm..., mięciutka, przyjemnie się robi, ale nitka nierównej grubości, pełno węzełków po zerwaniach, merceryzacja też taka sobie.
Obie nitki mają duży plus - są bardzo wydajne
Kończąc marudzenie, mam pytanie czy waszym zdaniem są nici łączące zalety obu nitek, a niekoniecznie wady? czyli nici miekkie, ze szlachetnej bawełny, mocne, dobrze merceryzowane, równe?
Orijanna - Czw 05 Lip, 2012 19:10
| AlaJ napisał/a: | A ja pomarudzę . Z Maxi Altin Bassak jestem zadowolona jeżeli chodzi o jakość - nitka równa, piękny połysk. Ale... gotowy wyrób taki sznurkowaty trochę. To też wprawdzie zależy od wzoru, bo "gwiazdą" nie jestem zachwycona, ale ananaskami już tak. Maja 8, hm..., mięciutka, przyjemnie się robi, ale nitka nierównej grubości, pełno węzełków po zerwaniach, merceryzacja też taka sobie.
Obie nitki mają duży plus - są bardzo wydajne
Kończąc marudzenie, mam pytanie czy waszym zdaniem są nici łączące zalety obu nitek, a niekoniecznie wady? czyli nici miekkie, ze szlachetnej bawełny, mocne, dobrze merceryzowane, równe? |
Tutaj sprawdi sie Muza Ariadna. Rowny z polyskiem kordonek z prawdziwej bawelny
aniaso4 - Nie 23 Wrz, 2012 20:05
No, a co dalej z filo di scozia???
|
|
|