To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduchy - Lewus

Orijanna - Wto 22 Maj, 2012 16:05
Temat postu: Lewus
Pozwoliłam sobie założyć wątek, gdyż bardzo ciekawi mnie, ile jest tutaj dziewczyn, które dziergają lewą rąsią lub robią na drutach odwrotnie-z prawej do lewej i Smile

Mam nadzieję, że nie jestem tu też dziwolągiem, że znajdę kogoś podobnego bye

Mam kłopot zawsze z rozczytywaniem schematów. Nie wszystko daję radę płynnie przełożyć na "swoją modłę", ale staram się jak mogę...

Są jakieś schematy dla takich dziwolągów w necie?

Pozdrawiam Was słonecznie, a szczególnie śmajki Wink uklon

mala100gosia - Wto 22 Maj, 2012 18:45

Orijanna, schematy mozna przerobić odbiciem lustrzanym w programach graficznych, dla mnie osobiście to i tak było by bez znaczenia gdybym dziergała lewa reką, ale choć jestem leworęczna robie to prawą Wink ba ja dużo rzeczy robie własnie prawa reką, więc zasadniczo zawsze mowie o sobie dwuręczna.
elawe - Wto 22 Maj, 2012 19:00

Moja córka jest leworęczna. Szydełkiem zdołała nauczyć się robić prawą ręką, ale na drutach robi nie odwracając robótki. Czyli raz robi lewym drutem, raz prawym. Robi tylko prawe oczka i w sumie wychodzi jej ścieg pończoszniczy. Inne wzorki sprawiają jej problem. Jakieś proste ażurki typu 1 oczko zdjąć bez przerobienia , 1 narzut to robi i tym kombinuje pasy, zygzaki itp. idę na imprezę
Orijanna - Wto 22 Maj, 2012 20:05

Ja zwykle patrzę na gotowe robótki i widząc gotowy ścieg on się w mojej głowie przestraja sam, za to schematy średnio mi wychodzą...
Faktycznie, może odbicie lustrzane dałoby mi coś, popróbuję-nie wpadłam na to ja do tej pory.
W zasadzie rzadko używam schematów. Jak chcę zrobić dany wzorek to szukam w necie robótki z nim, wtedy patrzę, patrzę, patrzę i działam Smile
Piszę za to prawą ręką (głównie), maluje obydwoma, kroję chleb lewą i nożyczki też mam dla leworęcznych. Jest u mnie ścisły podział kompetencji na ręce haha

lamika88 - Wto 22 Maj, 2012 22:13

Ja uczyłam robi na drutach siostrę bliźniaczkę, która jest leworęczna i robiłyśmy w ten sposób: ja siedziałam na wprost niej niby odbicie lustrzane i ona dokładnie powtarzała moje ruchy. Więc myślę, że odbicie schematu w programie graficznym to świetny pomysł
M. - Śro 23 Maj, 2012 06:30

Orijanna, jest książka Nauka dziewiarstwa ręcznego */ również dla leworęcznych Ludmiła Peskova, ma podstawy dla leworęcznych cmoknięcie
ja mam wydanie z 1991 r., w antykwariatach i na allegro czasami można dostać Smile

kaska27s - Śro 23 Maj, 2012 09:27

Jestem leworeczna i na poczatku myslalam ze nie dam rady sie nauczyc dziergac, ale dalam rade choc trwalo to dluzej niz u innych. Mam problem jedynie z opisem wzoru bozazwyczaj w azurach dwa oczka razem na prawo to u nas jest przeciagniecie i na odwrot. Natomiast wzor graficzny robi sie identycznie jak jest narysowane i nie ma to znaczenia i jak jedna z dziewczyn pisala patrze na zdjecie gotowej robotki by upewnic sie czy robie dobrze.
Pozdrawiam

mala100gosia - Śro 23 Maj, 2012 10:13

lamika88, świetny patent Smile
Orijanna - Śro 23 Maj, 2012 14:05

Kaska27s witam w Klubie Dziergającego Lewusa!!! kwiatek dla ciebie
Orijanna - Czw 09 Sie, 2012 21:37

i już nikogo więcej??????????????????????
elakwasn - Sob 11 Sie, 2012 20:38

Ja jestem totalną śmają. Prawą ręką nic nie potrafię zrobić.
Katja - Czw 02 Kwi, 2015 23:00

Odkopuję. Razz
A ja mam skrzyżowaną lateralizację i choć dziergam, piszę prawą ręką, to wiele czynności wykonuję lewą. I czasami dlatego, choć trzymam szydełko w prawicy, to mieszają mi się kierunki. Teraz już może nie aż tak bardzo, ale na początku np. nabierałam włóczkę na odwrót. Razz